Werkwijze consult

Wat kunt verwachten tijdens een consult

 

Wanneer u interesse heeft in één van mijn diensten kunt u een afspraak maken. Doe dit bij voorkeur via de mail of via het contactformulier Ik heb dan heb ik meteen al uw gegevens bij elkaar en kan ik op een rustig moment kijken in de planning. Wees in het verstrekken van uw gegevens en informatie zo volledig mogelijk, zo kan ik mij het beste voorbereiden op onze afspraak.

zadelpasservice Zadelwijzer Mijn werkgebied is erg groot en daarom werk ik met routes. U krijgt via de mail een aantal optie’s  voor een afspraak. U zult begrijpen dat het voor mij elke keer weer een grote puzzel is om een planning goed rond te krijgen. Daarom vraag ik van u ook wat flexibiliteit. Wanneer u akkoord bent, krijgt u een bevestiging met de afspraak, datum, richttijd, de plaats, voorbereidingen en de kosten.
LET OP: Op de dag van de afspraak krijgt u van mij minimaal een uur voorafgaand aan onze afspraak een berichtje met de precieze tijd. (Helaas is het met het verkeer in Nederland en het werken met dieren soms niet mogelijk om op de minuut nauwkeurig te kunnen plannen.)

Hoe verloopt het pasconsult?

De tijd die er voor een consult staat is 2 tot 2,5 uur, dit is normaal voldoende om uitgebreid te passen en te proberen. 

Zorg voor de onderstaande voorbereidingen zodat we de tijd ook effectief kunnen benutten. 

Uw voorbereiding: 

 • U zorgt dat uw paard of paarden klaar staan, zodat wanneer ik er ben we ook direct kunnen beginnen.
 • Uw paard(en) dient schoon en bij voorkeur droog te zijn om te kunnen rijden
 • Zorg dat uw huidige zadel bij de hand is en eventuele toebehoren welke u graag mee gepast wilt hebben.
 • Bereid u zelf voor door alvast naar de modellen en mogelijkheden te kijken. 
Consult zelf: 
 • Allereerst worden alle gegevens van ruiter/eigenaar/paard genoteerd, ook het medische verleden wordt hierin meegenomen. 
 • Vervolgens wordt het paard altijd goed nagekeken, waarbij ik let op de algehele bouw van het paard, conditie, met extra aandacht voor de rug, schouders en schoft. Ik let hierbij op symmetrie in bespiering, verhardingen, zwelling en gevoeligheid. Ik bespreek altijd eventuele opvallend heden met u en kan u eventueel tips geven of doorverwijzen.
 • Het is belangrijk om een goede indruk te hebben van de bewegingen van het paard zonder zadel of ruiter, daarom wil ik uw paard ook even aan de hand zien bewegen, dit kan op de rechte lijn of op de cirkel.
 • Daarna meet ik het paard op ( template van rug en boommaat) bepaal de plek waar het zadel zou moeten komen te liggen en bespreek met u de mogelijke opties.
 • Uw ervaringen tijdens het rijden, problemen waar u tegen aan loopt of ervaringen / gebeurtenissen uit het verleden worden meegenomen in het consult.

Let op: Wanneer blijkt dat het paard niet regelmatig is, pijn of ongemak heeft zal de passessie niet verder kunnen gaan. Ik zal dan samen met u bespreken wat de beste vervolgstappen zijn zoals eventueel na laten kijken door een dierenarts.

Zadels passen moet voor iedereen leuk zijn, in de regel is het passen van drie a vier zadels het maximum voor het paard.
Door een goede voorselectie kunnen we vaak tot een aantal modellen komen waarmee we daadwerkelijk kunnen gaan rijden.Pasconsult boom boomloos

Voorselectie:

 • Aan de hand van de gegevens en de wensen van de eigenaar maak ik een keuze uit een aantal modellen. (Soms heb ik zelf nog een idee, welke ik dan ook zal aandragen).
 • Deze modellen pas ik op het paard om te zien hoe de ligging en lengte op stand is.
 • De modellen die geschikt blijken voor het paard dienen ook bij de ruiter te moeten passen. Om het paard zo min mogelijk te belasten worden de zadels in sommige gevallen eerst getest op een zadel pasbok. Zo kunnen we op basis van de juiste zitmaat, plaatsing van wrong en comfort een nog beter onderbouwde voorselectie maken.
 • Bij Boomloos: Voor een optimale pasvorm en drukverdeling worden boomloze en flexibele zadels vaak gecombineerd met een speciale pad. Veel modellen en systemen dienen dan ook uitsluitend gebruikt te worden met een daarvoor geschikte pad. 
 • Bij Boomloos: U begrijpt dat de keuze van de pad en de daarin behorende inlagen een belangrijk onderdeel is van het pasconsult. Ik heb diverse soorten inlagen, shims en type pads welke ook gepast zullen worden in combinatie met het zadel. 
 • De singel is zeer belangrijk en wordt vaak onderschat, deze wordt dan ook meegenomen in het pasconsult. Afhankelijk van de bouw, ligging en model van het zadel kan er worden bepaald welk model het beste geschikt is. In sommige gevallen maak ik ook gebruik van uw eigen singel als deze blijkt geschikt te zijn. 

Als de keuze  van de modellen is gemaakt kan worden begonnen met het testen onder de ruiter.  

Als de keuze  van de modellen is gemaakt kan worden begonnen met het testen onder de ruiter.  zadelpasservice Ella

 • U wordt niet beoordeeld op uw rijstijl, ik ben er om u te helpen. Probeer daarom te rijden / trainen zoals u altijd doet zodat ik een duidelijk beeld heb van het geheel. 
 • Tijdens het rijden kijken we naar de pasvorm en ligging van het zadel in alle de drie de gangen.
 • Ook de pasvorm voor de ruiter wordt beoordeeld en zo nodig help ik u met het vinden van de juiste houding en balans in het zadel.
 • Na het rijden wordt de ligging van het zadel nogmaals goed bekeken. 
 • Na het afzadelen wordt de rug gecontroleerd op eventuele schuur-, druk- en zweetplekken

Na het rijden heeft u een idee welk zadel(s) geschikt is voor u en uw paard. 

 • Ik noteer voor u om welke zadels het gaat en alle maten en specificaties als boommaat, type pad, inlagen en singel.  
 • Ik geef u advies bij aankoop van een nieuw of tweedehands zadel
 • Wanneer u twijfelt of langer wilt testen is het bij veel modellen mogelijk om zelf bij een dealer dit zadel één a twee week te proberen. Ook hierover kan ik u informeren. 
 • U krijgt na afloop een samenvatting van de resultaten van het pasconsult waarvan ik ook een kopie in mijn administratie zal bewaren. 
 • Uw paard wordt net als bij een regulier pasconsult opgemeten en bekeken aan de hand. 
 • Eventuele problemen en medische geschiedenis worden besproken. 
 • Uw zadel wordt gecontroleerd op rechtheid, conditie van de vulling en kussens, veiligheidsaspecten zoals beugel ophanghaak/singelstoten, kwaliteit materiaal, enz.
 • Uw pad en inlagen worden gecontroleerd op veerkracht en kwaliteit en materiaalschade. zadelpasservice Ella
 • Op het paard wordt gekeken of de pasvorm, plaatsing kussens en type pad/inlagen geschikt zijn en of het verantwoord is om ermee te gaan rijden.
 • Bij het opzadelen wordt er gelet op de reactie van het paard naar het zadel/aan singelen.
 • Tijdens het rijden wordt gekeken of het zadel op de plaats blijft liggen, de ruiter in het juiste balanspunt zit en of het geschikt is voor de disciplines die worden uitgeoefend.
 • Wanneer er met aanpassingen iets aan het zadel gedaan moet worden, kan dit vrijwel altijd direct. (met uitzondering van fork wisseling van Freemax, Silverado of Startrekk; deze dienen te worden besteld.)
 • Wanneer blijkt dat het zadel niet meer past of niet passend te maken is, dient er in de meeste gevallen een nieuwe afspraak gemaakt te worden voor een uitgebreide pasconsult. 
 • Houdt er rekening mee dat er geenzadels worden gepast en geprobeerd op paarden die onregelmatigheid vertonen, ziek zijn, pijn hebben of in slechte conditie  
 • Wanneer u paard een chronische aandoening heeft zoals artrose, kissingspines of andere aandoening, dan kan er mits er een verklaring of contact is geweest met behandelend theapeut of dierenarts en hiervoor toestemming is wel gepast en gekeken worden naar een zadel. 
 • Tijdens het passen en proberen van het zadel dient er een mogelijkheid te zijn om te kunnen rijden, zonder het rijden is het niet mogelijk om te bepalen of een zadel voldoende goed ligt. Twijfelt u eraan of de omgeving of ondergrond voldoende is om te rijden, neem dan altijd contact op. 

Veiligheid:

 • Er is voldoende ruimte om veilig te werken voor de zadelpasser
 • Wanneer uw paard slaat, bijt of agressief of angstig is dient dit van te voren worden gemeld. 
 • Tijdens het pasconsult dient er altijd met capte worden gereden dit in verband met de aansprakelijkheid.
 • Er is een mogelijkheid voor het parkeren van de bus in de buurt van het paard en of stallen/ rijbaan. 

Wanneer u besluit over te gaan tot aankoop van een ander zadel, help ik daar graag bij. Samen kijken we naar welke opties u wilt en hiervan ontvangt u een offerte. Ik ben over het algemeen dealer van een hoop merken, waardoor u bij mij ook direct terecht kan voor aankoop. In sommige gevallen werk ik samen met een dealer en verwijs ik u door met al uw gegevens naar de juiste persoon.  Vanuit mijn bedrijfsvisie wil ik paard en ruiter helpen bij rug, beweging of rij technische problemen. Hierbij hoort correct en eerlijk advies met betrekking tot goed harnachement.

Service

Een zadel verkopen is iets wat velen wel kunnen. Het juist aanmeten en uiteindelijk is een goede afterservice is het geen waarvan u op langere termijn plezier heeft. Bij aankoop van een zadel is per zadel wisselend hoe deze geleverd wordt. Sommige zadels worden goed op maat besteld en via post naar u toe gezonden (vooral boomloos).

Andere zadels worden bij u langs gebracht en afgepast. Vooral de Engelse wol gevulde zadels dienen na enkele rij-uren opnieuw te worden nagekeken. Omdat ik service hoog heb staan, verkoop ik bij voorkeur geen zadels buiten mijn werkgebied. Dit omdat ik dan niet op korte termijn u de juiste service kan leveren. 

Inruil

Ik krijg bij regelmaat de vraag of ik wil inruilen. Ik neem helaas geen zadels in die ik zelf niet heb verkocht. Wat ik in sommige gevallen wel doe is het zadel voor u in consignatie nemen. Ik probeer uw zadel dan te verkopen, wanneer dit verkocht is krijgt u, uw geld. Ik reken hiervoor een Commissie van 15% over de verkoopprijs. 

Hieronder vindt u onze Algemene Voorwaarden. Deze zijn steeds van toepassing als u gebruik maakt van een dienst of product en bevatten belangrijke informatie voor u als klant. Lees de Algemene Voorwaarden daarom goed door. Wij raden u verder aan deze voorwaarden op te slaan of af te drukken, zodat u ze op een later moment nog eens kunt teruglezen

algemene voorwaarden ZadelWijzer