Over mij

Over mij 

Mijn naam is Ella Gorte- van Doorn, mijn passie ligt bij het geven van educatie en helpen van paarden en hun eigenaren op het gebied van bewegingsproblematiek, training en goed passend harnachement. Als thereapeut voor mens en dier liep ik steeds vaker tegen rug en bewegingsproblemen aan bij paard en ruiter.  In de zes jaar dat ik mijn bedrijf nu heb ben ik mij dan ook gaan specialiseren in rugproblemen en zadels. Sinds halverwege 2017 ben ik volledig overgegaan naar advies omtrent het voorkomen en omgaan van rugproblemen door middel van een goed passend zadel en management.

Mijn bedrijf

Binnen mijn bedrijf ‘Zadelwijzer’ draait het om preventie van rug en bewegingsproblemen van het paard dan wel de ruiter welke voortkomen uit goed passend harnachement of training. Ik richt mij voornamelijk op kennis overdracht en het aanmeten van een goed passend en correct zadel. Naast boomloze zadels, heb ik dus ook boomzadels. Omdat ieder paard/ruiter combinatie vraagt om een andere benadering heb ik naast boomloos en flexibel ook fijne boomzadels welke de mogelijkheden geven ruim te worden kunnen aangepast een de verandering die een paard nou éénmaal ondergaat in zijn leven.

Niet passend harnachement zorgt voor veel problemen, ook een niet passend boomloos zadel. Boomloze en flexibele zadels zijn voornamelijk online te vinden, in mijn ogen kan je geen zadel van een plaatje kopen. De opmerking dat een boomloos zadel altijd past gaat in mijn ogen dan ook echt niet op. De voorwaarden voor een passend boomloos of flexibel zadel zijn gelijk aan die van een boomzadel. Pasvorm, breedte, lengte, schoftvrijheid, schoudervrijheid, balans en ruggengraat vrijheid is ook bij deze zadels een voorwaarde om te kunnen (mogen) rijden. Wel is het zo dat een boomloos of flexibel zadel zich beter aanpast aan de rug en daarom wel sneller passend kan zijn. Om hier eigenaren goed in te begeleiden ben ik me gaan verdiepen in het passen en adviseren in boomloze en flexibele zadels. Ik zelf geloof in de kracht van het samenwerken en werk dan ook veel samen met andere professionals en ook met dealers welke het belang van een goed passend zadel onderstrepen.

 

Geen hokjes

Voor mij heeft boomloos een hoop voordelen gehad, dat neemt niet weg dat voor sommige paarden en ruiters een goed passend boomzadel niet slecht is, ik denk dat ieder paard, ruiter, de combinatie en situatie vraagt om een andere oplossing. Het is geen wetenschap in mijn ogen en daarom wil ik eigenaren en paarden helpen in hun zoektocht op dit gebied. De mogelijkheid om te kijken naar wat voor het paard en de eigenaar geschikt is een geweldige puzzel en uitdaging met iedere keer een andere uitkomst.

 

Opleiding 

Ik heb gestudeerd aan de Hogere Landbouwschool te Leeuwarden en ben in 2006 afgestudeerd als ingenieur Farm Animall Wellfare en als tweede richting Equine, Sports and Bussines. Na mijn studie heb ik zeven jaar met veel plezier gewerkt bij een gerenommeerd bedrijf in de mengvoederindustrie. In deze advies functie heb ik mijn kennis met betrekking tot  (paarden)voeding, grasland beheer en stal management nog verder kunnen ontwikkelen.

Tijdens mijn studie en mijn werk heb ik diverse andere opleidingen, cursussen en trainingen gevolgd op het gebied van anatomie, biomechanica, zadelkunde, trainingen, diverse trainingsmethodes en therapieën vormen voor het paard en ben altijd actief bezig gebleven met paarden behandelen, lesgeven en trainen. 

Ik ben sinds 2006 gediplomeerd sportmasseur voor paarden, jurylid bij KNHS basissport en Orun gecertificeerd all-round instructeur en opleiding in houding en zit van ruiter. In 2016 heb ik mijn diploma als Paarden Bewegingstherapeut voor paarden mogen behalen en heb ik me verder toegelegd op rug en bewegingsproblemen bij paarden. Sinds 2017 ben ik naast de paarden ook officieel humaan Bowen behandelaar. Ik ben op dit moment niet praktiserend maar gebruik mijn kennis om ruiters beter te kunnen begrijpen bij lichamelijke klachten en ze verder te helpen. Ik heb mijn kennis  omtrent zadels en het maken ervan versterkt door het volgen van de opleiding aan ‘De Zadel Academie’ . Ik heb in 2019 mijn diploma hier  afgerond. Je bent nooit uit geleerd voor de komende jaren staan er nog meer cursussen/opleidingen op de agenda om aan alles toe te voegen. 

Ik heb door al mijn opleidingen en opgedane ervaringen door meerdere dissecties, biomechanica, aanvullende cursussen/seminars over zadelpassen, hoefkunde is mijn kennis met betrekking tot de anatomie, zadelleer en beweging nog beter onderlegd.  Ik heb daarbij in 2015 mijn opleiding veterinaire thermografie voor paarden en kleine huisdieren afgerond bij Irma Wensink, Tracy A. Turner en Kimberley Henneman bij het Thermografie Centrum te Epe, en heb mij de afgelopen twee jaar hierin verder doorontwikkeld en getraind. Op dit moment gebruik ik dit minder, omdat mijn prioriteit uit gaat naar het zadels passen en lesgeven. 

 

Zelf ben ik altijd een fanatiek wedstrijdruiter geweest en heb zelf tot  Z- dressuur  en M-springen niveau gereden.  Ik geniet er ontzettend van om mijn paarden allround te trainen, plezier met ze te maken, maar ook zeker om sportief bezig te zijn. Balans in ontspanning, training en plezier is erg belangrijk om een paard lichamelijk en in het hoofd gezond te houden. Daarom doe ik regelmatig mee aan TREC , western trails, Sgw en andere dingen die een hoop afwisseling en plezier geven. Ik neem mijn paarden mee naar cursussen en probeer diverse disciplines uit.  Nog regelmatig volg ik bijscholingen en nieuwe opleidingen om mijn kennis up-to date te houden, te verbreden en te vergroten.

Boomloos

Als bewegingstherapeut en eigenaar weet ik als geen ander hoe belangrijk een goed passend zadel, houding van de ruiter en manier van trainen is. Door de jaren heen heb ik helaas veel problemen gezien door slecht passend harnachement. In veel gevallen komen deze problemen door groei van het paard, wisseling in conditie, rug conditie en een iets afwijkende anatomische vorm waardoor de pasvorm niet meer voldoende is. Het zadel kan daardoor drukking, knelling en blijvende schade aan spieren en ligamenten geven. Een zadel moet dan ook perfect passen, dit vraagt veel aanpassingen en regelmatige controle. Voor veel paarden is er een prima boomzadel te vinden welke met een half jaarlijkse check prima vooruit kan. In sommige gevallen voorziet een boomzadel helaas niet voldoende, dan is er gelukkig een optie voor boomloos of flexibel. 

Na zelf vele jaren, zadel zoektochten te hebben gehad, bekken- en rugklachten rij ik inmiddels al weer 5 jaar tevreden boomloos op een veelzijdigheid en dressuurmodel van Startrekk (ook wedstrijden). Voor langere tochten maak ik gebruik van een meer westernmodel Lazy Mountain van Barefoot en door de comfortabele materialen zijn mijn eigen klachten zo goed als verdwenen tijdens en na het rijden.  Ik was (en ben nog steeds) erg kritisch en in het begin ook enigszins wat sceptisch naar boomloos en de drukverdeling, maar door de jaren heen hebben mijn flexibele zadels daadwerkelijk de rug van mijn paarden en het rug gebruik echt positief beïnvloed, waar boomzadels toch moeilijker passend te krijgen waren en voor bijkomende pijnlijkheid zorgde. 

 

boomloos western zadel

 Ella