wollen artikelen reinigen

Je wollen zadelpad op een natuurlijke manier reinigen.

Het is zover, we hebben eindelijk sneeuw! Het is vandaag 7 februari 2021 en heel Nederland is in rep en roer want er is wind, sneeuw en het is koud. Daarbij verwachten ze de komende weken ook nog een hoop vorst. Ik geef toe, ik vindt het op moment ook geen echt paarden weer. Maar het weer heeft ook echt een paar voordelen.

Wollen zadelpad, singels en andere wolproducten .

Veel van jullie hebben een westernzadel, boomloos of flexibelzadel waarvoor je gebruik maakt van een zadelpad (sjabrak) geschikt voor inlagen. Veel van deze zadelpads hebben een onderzijde die bestaat uit geschoren wol, Merino wol, lamswollen vacht, vilt of een kunstwol. Super fijn die wolletjes, maar hoe onderhoud je die vacht nu?

Laat sneeuw nou een geweldig middel zijn om je wolproducten te reinigen! Uiteraard heeft je pad gedurende het gehele jaar onderhoud nodig, daarover een ander keer meer.  Laten we voor nu de voordelen uit het weer halen en je wolproducten een natuurlijke onderhoud boost geven.

Vacht en wol eigenschappen

Een vacht in de sneeuw.

Iedereen kent het idyllische beeld van schapen, IJslanders, Shetlanders in de sneeuw die er uit zien als sneeuwbergjes. De sneeuw die valt blijft op hun vachten liggen en smelt niet. Dit komt doordat vachten van onze dieren een geweldige isolatie zijn. Ze houden onze dieren warm aan de binnenzijde van de vacht, dat de sneeuw dus niet smelt van de lichaamswarmte aan de buitenzijde.

De isolerende vacht van schapen is niet alleen dik en wollig, maar ook vet. Wol bevat lanoline; ‘lana-oleum’ betekent letterlijk wol-olie. Deze wasachtige substantie wordt door talgklieren in de schapenhuid geproduceerd. Dankzij dit vet is de schapenvacht prima waterafstotend, houdt de wol vezels soepel, heeft een vuil afstotende werking en isoleert geweldig goed. De schapenvachten/wol die wij gebruiken in onze producten heeft deze eigenschappen ook nog, mits ze niet geverfd of teveel bewerkt zijn door chemische middelen of verkeerd gewassen worden. Zweet, wrijving en gebruik tasten onze wolproducten aan, daarom is onderhoud zeker nodig. Maar hoe fijn is het als we het op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen doen en daardoor de natuurlijke eigenschappen langer kunnen behouden.

Het voordeel van sneeuw voor jouw wolproduct

Sneeuw is al eeuwen lang een geweldige natuurlijke reiniger van stoffen en wolproducten. Ik grijp zelf dan ook elk beetje vorst of sneeuw en mist momenten in de winter aan om mijn wolproducten buiten neer te leggen. Sneeuw is een perfecte manier van reiniging voor een schapenvacht. Het absorbeert vuil, zweet en laat geurtjes verdwijnen. Wol heeft van nature vele goede eigenschappen. Om deze te behouden wil je bij voorkeur zo min mogelijk behandelen. Sneeuw is daarom de perfecte manier van jou wol producten schoonmaken op een natuurlijke manier. Op deze manier kan je langer van jou product/vacht genieten en de natuurlijke eigenschappen te behouden.

Aan de slag!

Zo ga je te werk:

  • Op dit moment sneeuwt het hier nog hard, dus wacht eerst tot het is gestopt met sneeuwen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de lederen bovenzijde van je lamsvel te nat word. De huidkant is leer en kan minder goed tegen nat worden en weer drogen. Mocht je schapenvel, pad of half-pad nou wel nat worden dan lees je verderop wat te doen.
  • Zolang het nog sneeuwt kun je, je pad alvast sneeuw klaar maken! Bereid je vacht voor door met een grove rosborstel het vuil, zweet en zand eerst van de pad los te rossen. Kam daarna je vacht wat uit met een borstel of met fijne schapenvachtborstel zodat de ergste klitten eruit zijn en structuur weer open is. Ik zuig mijn pad dan nog even uit met de stofzuiger, zodat haren, los zand en zweet alvast weg is.
  • Wanneer de sneeuw is gaan liggen, leg je jouw wolproduct in de sneeuw. Druk de vacht goed aan in de sneeuw tot aan de leerlaag/huidzijde. Dit zal dus per artikel wisselen, is het een 3 cm vacht of dikke schapenvacht dan kan die er dieper in dan een dunne vacht. Geschoren wol, deken of vilt kunnen prima helemaal in de sneeuw liggen, omdat die geen lederen laag hebben. Ik zelf doe de zijkanten welke vaak van katoen zijn ook in de sneeuw, die worden dan ook meteen meegenomen ondanks dat dit natuurlijk niet de eigenschappen van wol heeft.
Lamswollen pad op de kop in de sneeuw
  • Voor het beste resultaat laat je, je vacht zo lang mogelijk liggen. Maar na een uurtje heb je eigenlijk al je eerste resultaat, dus doe minimaal een uur. Het is hierin wel belangrijk dat het niet gaat regenen of dooien want dan wordt je pad nat en dat wil je niet. Wil je, je vacht beschermen omdat je niet zeker weet of het weer gaat sneeuwen dan kan je ze ook onder een wollen deken in de sneeuw leggen. Voordeel is dat je dan ook meteen je wollen deken reinigt en ondertussen de bovenzijde van de vacht wel beschermd.
  • Wanneer je, je vacht weer uit de sneeuw haalt, klop je de vacht goed uit zodat de sneeuw eraf valt. Als je in de sneeuw kijkt kan je waarschijnlijk goed zien dat er al vuil uit je pad/vacht is gekomen. Voordeel is dat de vacht weer stukje van zijn natuurlijke veerkracht heeft teruggekregen. Hij is weer veerkrachtiger en zachter, uiteraard verschilt dit wel met de leeftijd en gebruik en eerder onderhoud van je wolproduct. Wanneer je een pad hebt die al redelijk oud is zal dit namelijk veel minder zijn.
  • Merk je dat de leerzijde toch nat is geworden, dan kan je deze langzaam (niet op de kachel) laten drogen bij een normale/koele kamer temperatuur. Verstandig is om de pad gedurende de periode dat het droogt wel soepel in beweging te houden. Dit zorgt ervoor dat de leer/huid zijde soepel blijft, niet uitdroogt en dus niet kan gaan scheuren op termijn.
  • Mocht het toch fout zijn gegaan en je pad/vacht is keihard geworden, dan kan je de onderzijde van je schapenvacht ook invetten met zadelvet/creme. Dit zorgt dat de huid niet uitdroogt. Bij een schrabrak is dat minder makkelijk, bij sommige pads kan je via het inlage vak mits die niet gevoerd is met katoen er klein beetje vet op doen aan. Mocht het niet willen dan is wassen met een lamswollen middel waarin Lanoline zit ook een optie. Hiermee voed je de vacht en de huid ook.
  • Wanneer je vacht weer droog en fris lijkt kun je als laatst je vacht nogmaals een keer uitborstelen met een speciale wol vachtborstel. Een kattenkam wil vaak ook prima overigens.

Bovenstaande is uiteraard niet alleen geschikt voor vachten, pads of wollen dekens. Met alle wolproducten kan je dit doen. Dus je singel, neusbondje, vest, jas, vilten inlagen, etc.. En jah je paard zonder deken even lekker in de sneeuw is ook garantie voor een lekker fris vachtje 😊..

De sneeuw is weg, wat nu?

Mocht het nou niet meer sneeuwen of je leest dit als de dooi al is begonnen en je wilt toch iets doen voor jou pad. Dan staan hieronder een aantal adviezen die je ook zou kunnen doen om je pad goed schoon te houden.

Het belangrijkste advies is dat je informeert of inleest wat de leverancier van jouw wolproduct als advies geeft om specifiek hun producten te behandelen, dit in verband met de garanties en de combinatie met andere materialen. De adviezen omtrent het onderhoud wisselen nog wel eens.

Maar hieronder mijn tips:

  • Laat je wol product na het rijden/gebruik drogen aan de lucht of lagere kamertemperatuur.
  • Borstel de wol voor gebruik uit met een rosborstel zodat het zweet, haar en zand van de vorige keer eraf is.
  • Zuig de wol regelmatig uit.
  • Laat je wolproduct in de mist enkele uren hangen.
  • Laat je wolproduct in de nevel van een douche hangen.
  • Door het zweet van het paard kan de leerkant van je wollenvacht aangetast worden, daarom is wassen af en toe wel gewenst. Gebruik bij wassen een product geschikt voor wol of lamswol wat helpt bij het voeden van de vacht en de leer/huid.
  • Laat je vacht nooit uitdrogen en houd hem soepel door te bewegen.
  • Bekijk per product en het gebruik wat de noodzaak van wassen of reinigen is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *