Ghost zadels

Ghost Zadels

Ghost

Ghost zadels geven maximale vrijheid aan het paard. Ghost is ontstaan op basis van oude bewezen ideeën welke gecombineerd zijn met high-tech materialen en echt itiliaans vakmanschap.

Ghost zadels worden volledig gemaakt in Italië, met behulp van traditioneel Italiaans leer van hoge kwaliteit. Daarbij zijn er talloze opties mogelijk om je zadel helemaal te maken zoals jij het wil.

Opbouw

De opbouw van Ghost zadels is gebaseerd op hoe mensen vroeger de zadels opbouwden uit diverse materialen en lagen. 

In de basis is elke Ghost hetzelfde. De flexibele maar stevige basis is gemaakt van Carbon, een soort Kevlar. Aan deze basis is de beugelophanging en singelstoten bevestigd.

Aan de voorzijde is de stevige maar flexibele pommel/het voorboogje bevestigd wat voorkomt dat het zadel ‘openklapt’ maar zich wel naar de breedte van het paard aanpast. Ghost basisDe basis is met stevig klittenband de zitting bevestigd. Er kan gekozen worden voor diverse zittingen en kniewrongen. Onder de basis zijn met stevig klittenband de kussens bevestigd. Er zijn verschillende type kussens die allen opgebouwd zijn uit verschillende lagen foam.

Voordelen

Ghost is super licht en maximaal flexibel zadel, dat maakt hem echt uniek. Door de vormgeving en het concept ligt het zadel vaak net iets meer boven op het paard. Dit is een veel gehoorde opmerking en geeft vanaf de grond nog wel eens iets weerstand bij ruiters.  Maar wanneer je gaat zitten merken vele ruiters de voordelen hiervan. Door de opbouw wordt er vaak een smaller zitgevoel ervaren en door de close contact zweetbladen een goed contact met paard. Daarbij vormt het zadel zich al snel naar ruiter en paard. 

Een ander groot voordeel is dat Ghost zadels geen harde delen bevatten.  Er wordt gewerkt met een verstevigd voorboogje.  Dat maakt dat het zadel wel stevig is, maar zich aanpast aan de bouw en beweging van het paard. Voor paarden met schouderproblemen, trauma’s of paarden die gewoon maximale vrijheid willen ervaren is Ghost echt een uitkomst. 

Naast de praktische voordelen, zijn er talloze mogelijkheden qua kleuren en modellen mogelijk. En word het zadel in Europa onder eerlijke omstandigheden geproduceerd (wat ik zelf een groot pluspunt vindt).

Voor wie?

Ghost zadels worden in alle takken van paardensport gebruikt, de dressuur modellen zijn ook KNHS goedgekeurd en mogen gebruikt worden tijdens deze wedstrijden (ook met pommel). 

Ghost zadels zijn voor veel paarden een goede optie, maar uit ervaring zijn deze zadels vaak een echte uitkomst bij oudere paarden, moeilijkere ruggen (bijvoorbeeld die wat meer holling hebben).  Ook bij paarden welke volle schouders hebben of problemen hebben met druk op / rond hun schouder.  

Voor ruiters die snel last hebben van een “TE’ breed zadel is Ghost soms de uitkomst.  Daarbij is Ghost een zacht en comfortabel zadel en geeft mensen met zitbeen klachten, artrose of andere pijnlijke gewrichten soms net dat comfort wat ze nodig hebben.  Ghost zadels geven de ruiter geen gedwongen zit, maar helpen mee in onafhankelijk en in balans kunnen zitten.

Hoewel we een maximumgewicht van 85-90 kg aanbevelen, aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een gesprek als u deze drempel overschrijdt; een goede balans en voldoende vulling kunnen die extra kilo’s compenseren. 

Maten

maatvoering Ghost

maatvoering Ghost

Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Hieronder is de lengte van de kussens aangegeven.
De basis en de kussens zijn flexibel en zullen niet volledig dragen. Hierdoor is het in sommige gevallen niet heel erg als zadel wat langer is dan wat we ‘normaal’ zouden aanmeten.

Normale maat: 58 cm
Picollo maat (tot ongeveer broekmaat 38): 53 cm
Bambino maat (tot hooguit broekmaat 36): 51 cm
Shetlander maat*: 37 cm

Modellen

Ghost heeft ontzettend veel mogelijkheden en modellen. In mijn passervice heb ik alleen de Veneto Picollo. Ik heb hierin keuze gemaakt omdat hiernaar de meeste vraag is. Mocht u een ander model graag willlen passen, is het soms mogelijk om deze tegen verzend/huur kosten via een collega zadelpasser te laten komen. De basis van veel Ghost zadels is gelijk, dus of het überhaubt een optie voor jou en je paard is, is met een Veneto prima te beoordelen. 

Hieronder de Veneto en enkele andere veel gebruikte modellen. 

Ghost Veneto/ Quevis (Aanwezig om te passen)

Deze zadels/zittingen hebben beide de zelfde hoek kniewrong.

Een kniewrong (lengte 21 cm, breedste punt 8.5 cm wat smaller afloopt, ongeveer 6cm dik.) welke iets naar voren steekt. De Veneto-zitting heeft een lang enkel zweetblad en de Quevis een korte. Voordeel is dat deze type wrong vaak wat meer zitruimte voor de ruiter geeft en door het wat naar voren kunnen plaatsen van het been de ruiter minder spanning op het bekken ervaart

Ghost Veneto
Ghost Roma/ Quilty

 

De kniewrong (lengte 21 cm, breedste punt 8.5 cm wat smaller afloopt, ongeveer 6cm dik) van deze zittingen is een stukje terug en meer verticaal geplaatst. Daarmee is deze zitting heel geschikt voor mensen met langere benen of die graag wat langer zitten. De Roma zitting heeft een lang enkel zweetblad en de Quilty een korte.

 

Ghost Quilty
Ghost Torino

Deze zitting zit tussen een veelzijdigheidszadel en een dressuurzadel in. De wrong is geïntegreerd tussen het zweetblad, wat het mogelijk maakt deze zitting uit te wisselen met andere Ghost basissen. Dit zadel geeft de ruiter door de wat langere wrong soms net wat meer steun rondom de knie en de algehele beenligging. 

 

Ghost Torino